Aanschaffen van een Cavalier King Charles Spaniël

Je bent al een beetje geïnformeerd en je wilt in elk geval een hondje kopen?
Eigenlijk staat het ook al vast dat het een cavaliertje wordt?
Dan blijf je toch nog met een heleboel vragen zitten waarop je graag een antwoord wilt?

Wordt het een reutje of een teefje?
Dit is al meteen een moeilijke vraag, we zullen proberen eventjes alles op een rij te zetten.

Teefjes worden loops. Gemiddeld twee keer per jaar is het zover. Gedurende die periode gaan sommige teefjes zich anders gaan gedragen dan normaal. Ofwel zijn ze een beetje lomer, of ze zijn net veel levendiger dan anders.

Cavaliertjes (en ook andere honden), worden gemakkelijk schijndrachtig. Dat gebeurt ongeveer twee maanden na de loopsheid, dus op het tijdstip dat ze nest werpen na een dekking. Ze kunnen flink vervelend gaan doen, ze zijn onrustig en proberen zowat overal nest te maken. Wil je meer weten over 'loopsheid' en 'schijndracht', ga dan even naar de rubriek 'gezondheid'.

Reutjes heffen hun poot op. Dat wordt toch algemeen aangenomen. Maar hier moeten we uit ondervinding vermelden dat dit ook van de opvoeding afhangt. Als je uw hondje als pup laat zien waar hij verondersteld wordt zijn plasje te doen, en daar heel consequent in bent, dan ben je al een eind op weg. Gaat hij dan later toch pogingen doen om zijn poot op te heffen op plaatsen waar het je niet schikt, dan moet een korte foei hem van idee doen veranderen. Natuurlijk, net als bij de teefjes, de ene hond is de andere niet.

Het voordeel van de reutjes is dat ze veel minder aan hormonale schommelingen onderhevig zijn dan teefjes. Ze zijn als het ware 'altijd gelijk', in hun gedragingen.

Het is niet zo dat teefjes liever zijn dan reutjes, of omgekeerd. Dat verschilt gewoon van hond tot hond en heeft niets met het geslacht te maken.

Fokkers die aan kandidaat kopers vragen of ze de voorkeur geven aan een reu of een teef, krijgen soms te horen dat het niets uitmaakt, ze willen hun hondje toch laten castreren of steriliseren. Als goede fokker ga je dan eerst een poging doen om aan de mensen uit te leggen waarom dat uit den boze is.

Onze cavaliertjes zijn hondjes die op hun lijn moeten letten! Ze houden van eten en snoepen. We moeten er erg op letten dat ze niet te dik worden. Reuen en teven die gecastreerd zijn moeten op heel streng dieet, willen ze er niet gaan uitzien als vetgemeste varkentjes. De mooie zijdeachtige vacht van een cavalier is bijzonder aantrekkelijk. Als je uw hond laat castreren is het daarmee afgelopen! De vacht wordt overvloedig, dof en gaat krullen! Nee hoor, er zijn geen uitzonderingen!

Een vrolijk hondje, heel levendig en enthousiast, zo hoort een cavaliertje te zijn. Dikwijls zien we dat na castratie, de hondjes lui en loom worden.
Dat gaan we onze cavalier toch niet aandoen?

Na dit alles gelezen te hebben, weet je misschien iets meer over het verschil tussen een reu en een teef, maar weet je zelf niet wat nu voor jou de beste keuze is?
Het hangt er een beetje vanaf, wat je allemaal met je hondje wilt gaan doen.

Als je plannen hebt om later een nestje te fokken, dan kan dat natuurlijk niet met een reutje!

In alle andere omstandigheden zouden we eerder een reutje aanraden. Als je graag met je hondje naar de show gaat, of als je les wilt volgen in gehoorzaamheid , agility en flyball, dan moet je die activiteiten niet twee keer per jaar onderbreken. Ga je een paar keer per jaar met vakantie? Dan kan een teefje dat loops is voor problemen zorgen, zowel als je haar meeneemt, als wanneer je haar ergens moet onderbrengen.

Denk goed na, en laat je verder informeren vooraleer je een besluit neemt!

Kies je voor een showhondje of wil je alleen maar een huisgenootje?

Meestal is het niet de bedoeling van toekomstige eigenaars om met hun hondje naar de tentoonstellingen te gaan. Dan verloopt de aanschaf iets eenvoudiger. Je klikt op de rubriek ‘fokkers’ en je neemt met deze mensen contact op. Je vertelt wat je wensen zijn en de fokker zegt wat hij je kan aanbieden. Als je veel geluk hebt, is er een nestje hondjes te koop, maar meestal zul je wel een tijdje moeten wachten. De fokker zal je begeleiden in de keuze van je cavaliertje, hij kan het best bepalen welk hondje bij je past.

Maar misschien, krijg je de smaak wel helemaal te pakken? Je bent al eens gaan kijken naar zo’n hondententoonstelling en je zou ook eens in de ring willen staan met je hondje?

Dan kan je ook contact opnemen met onze fokkers, maar misschien moet je het iets verder gaan zoeken. Cavaliertjes met showcapaciteiten worden nu eenmaal niet aan de lopende band geboren. Via onze links kan je gaan surfen op het internet, zo zul je al heel wat te weten komen over stambomen en showresultaten.

Wees je ervan bewust dat wanneer je een showhondje in spé wilt kopen, de prijs niet dezelfde zal zijn.

Kleurtjes
Hierover kunnen we kort zijn. Als je even op rasstandaard klikt, kan je een voorbeeld zien van Cavaliertjes in alle vier de kleuren. Wij vinden ze allemaal even mooi, maar misschien denk jij er anders over? Meer over de meest voorkomende kleuren bij de Cavalier King Charles Spaniël kunt u terugvinden onder de rubriek kleurencombinaties.

Wanneer je een Cavaliertje koopt is het belangrijk dat je over een officiële stamboom beschikt. In België is er slechts één officieel organisme en dat is de "Koninklijke Maatschappij St. Hubertus"
Koop dus NOOIT een hondje zonder een stamboom van St. Hubertus !!!!!