Gezondheid van de Cavalier King Charles Spaniël

Om op deze vraag een correct antwoord te kunnen geven hebben we samen met tal van buitenlandse medewerkers een jaar geleden een onderzoek uitgevoerd op de wereldpopulatie van deze rashonden. Het doel van dit onderzoek was het in kaart brengen van zowel de gezondheid als het karakter van de ganse populatie op aarde. De resultaten van het onderzoek zijn wereldwijd gepubliceerd op het internet, in vak- en clubbladen alsook in het prestigieuze Engelstalige boek 'The World of Cavaliers' dat een beeld geeft van het ras over de ganse wereld.

Uit het onderzoek is gebleken dat de Cavalier een volstrekt normaal gezond hondje is met cijfers die terug te vinden zijn in andere rassen. Zo zal u kunnen lezen dat 5.3% jonger dan 8 jaar een hartprobleem heeft en dat slechts een klein percentage hiervan medicatie moet nemen. Je zal ook kunnen lezen dat 3.9% symptomen van Syringomyelia vertonen en dat 2.2% hiervan medicatie neemt.

Wie het ganse onderzoek wenst na te lezen kan dit door op onderstaand link te klikken.

Download hier het verslag van het populatieonderzoek in pdf

Wist u dat...
Dat de normale lichaamstemperatuur bij de hond 38° à 38,5° bedraagt en vanaf 39° de hond koorts heeft.

Dat koorts geen ziekte is, maar wel een symptoom

Dat wanneer uw hondje een brandwond heeft opgelopen, u best de brandwond meteen afdekt met een propere doek die kletsnat gemaakt is met een oplossing van één theelepel zout opgelost in één liter koud water.

Smeer geen zalfjes of vet op een brandwond – Deze wordt er alleen maar extra door verontreinigd.

Dat wanneer u een hondje hebt die last heeft van huidproblemen, u altijd een dierenarts moet raadplegen voor u beslist uw hondje te wassen met water en een gewone hondenshampoo, omdat sommige huidziekten daardoor sterk kunnen verslechteren.

Loopsheid
Teefjes worden loops. Gemiddeld twee keer per jaar is het zover. Sommige teven laten slechts vier maanden tussen twee loopsheden en anderen doen er dan weer acht maanden of langer over. Vanaf de leeftijd van vijf à zes maanden mag je je aan de eerste loopsheid verwachten.

Als je al een beetje ervaren bent in die zaken, zul je opmerken dat de vulva opzwelt, enkele dagen voor de loopsheid begint. Je teefje zal eerst een donkere uitvloei hebben, die snel helderrood wordt en na verloop van ongeveer twee weken terug donker Na drie weken is de loopsheid onder normale omstandigheden afgelopen.

Gedurende die periode gaan sommige teefjes zich anders gaan gedragen dan normaal. Ofwel zijn ze een beetje lomer, of ze zijn net veel levendiger dan anders.

Als je geen bloedvlekken wilt zien op de vloer en op haar matje of in haar mand, dan kan je haar gedurende die tijd een broekje omdoen. Er zijn heel praktische in de handel verkrijgbaar, met een inlegkruisje dat telkens wanneer dat nodig is, kan vervangen worden.

Inentingen
Wanneer U de pup gaat ophalen krijgt U van de fokker een vaccinatieboekje mee.
De eerste vaccinatie heeft Uw pup gekregen op ongeveer 6 weken na de geboorte.
De pup is dan tevens door de dierenarts nagekeken op eventuele gebreken.
De cavalier wordt gechipt of wordt voorzien van een tatoeage. Deze gegevens worden aan alle officiële documenten toegevoegd.
De volgende inenting vindt dan plaats op ongeveer acht of negen weken ouderdom.
Daarna volgt er nog een vaccinatie op 12 of dertien weken.
Hierna gaat de hond normaal gezien enkel jaarlijks voor vaccinatie naar de dierenarts.
De hond dient ook regelmatig (ongeveer om de drie maanden) ontwormd te worden.
Ampullen of spuitbussen kunnen eventueel gebruikt worden ter voorkoming van teken of andere parasieten.

Hartafwijking
Endocarditis

Ten aanzien van de erfelijke hartafwijking,tegenover de aangeboren hartafwijkingen, is de stand bij de Cavalier King Charles Spaniël bepaald niet rooskleurig te noemen.

Volgens statistische beelden blijkt dat vooral in de leeftijdsgroep van 7 tot 10-jarigen er een groot aantal honden zijn met deze afwijking en als gevolg daarvan overlijden of dat men euthanasie moet toepassen.

Endocarditis is de medische benaming voor deze afwijking van het hart en heeft vooral betrekking op de hartkleppen tussen boezem en kamer. In het linker gedeelte de 'mitraal-klep' en in het rechter gedeelte de 'drieslippige-klep'.

Veel voorkomend is vooral de afwijking van de 'mitraal-klep' als gevolg van de hogere bloeddruk aldaar.

Endocarditis is een degeneratie, een kwaliteitsvermindering van de klepweefsels. Gezien het verschijnen van de afwijking op latere leeftijd blijkt dat de weefselverandering progressief is.

De symptomen van de 'mitraal-klep' degeneratie zijn: een vermindering van het uithoudingsvermogen bij inspanningen, abnormale vermoeidheid, ademhalingsmoeilijkheden en hoest, afhankelijk van het vocht in de longen.

De symptomen van de 'drieslippige-klep' degeneratie zijn: slechte doorbloeding van de buikorganen met als gevolg dat er zich vocht in de buikholte verzamelt, een slechte levercirculatie, met als gevolg een vermagering.

Het aanwezig zijn van de hartafwijking op jongere leeftijd stelt men vast door middel van een stethoscoop. Bij aanwezigheid is dan een ruis van het hart te horen.

Een goede verantwoorde fokkerij zal slechts die honden gebruiken die na onderzoek op hartafwijkingen, vrij blijken te zijn van hartruis. Het is aangeraden van dit onderzoek jaarlijks te herhalen.

Ook een methode is om bij het fokken oudere reuen te gebruiken die geen hartruis hebben.

Huidproblemen
Het is algemeen bekend dat een King Charles Spaniël vaak met huidproblemen kampt. Vaak met jeuk tot gevolg. En als die erger wordt, verspreiden de honden ook vaker een geur. Sommige baasjes vergeten het wel eens, maar de vacht van een Spaniël behoeft dan ook enige verzorging. De hond elke dag borstelen is geen overbodige zaak.

Als het dier echter last heeft van jeuk, kan daar ook een andere oorzaak voor zijn. Door het krabben krijg je wondjes in de huidlagen, waarin zich kiemen nestelen. De geur is het gevolg van die bacteriën en/of woekerende gisten. Medicatie kan de ontsteking wel oplossen, maar pakt de oorzaak van jeuk niet aan.

In periodes van stress kan een dier gevoeliger zijn voor infecties. Dat verklaart waarom de honden er tijdens de loopstijd meer last van hebben. Er wordt aangeraden om verder onderzoek te laten uitvoeren naar de oorzaak van de jeuk.

Eerst moeten huidparasieten uitgesloten worden. Dit kan via microscopisch onderzoek. Is het hondje vrij van parasieten, dan zijn allergietests aan te raden. Zijn die negatief, dan kan een voedseltest uitsluiten of hij allergische is voor een bestanddeel in zijn voeding. Het hondje laten steriliseren is niet nodig.

Schijnzwangerschap (schijndracht)
Cavaliërtjes (en ook andere honden), worden gemakkelijk schijndrachtig.

Dat gebeurt ongeveer twee maanden na de loopsheid, dus op het tijdstip dat ze nest werpen na een

Ze kunnen flink vervelend gaan doen, ze zijn onrustig en proberen zowat overal nest te maken. De uiers zwellen op, soms kan je de melk eruit knijpen. Als het te erg wordt, raadpleeg je best je dierenarts.

Die kan je hondje een gepaste medicatie geven, waardoor de problemen meestal snel van de baan zijn.

Een schijnzwangerschap of lactatio abnormalis kan zowel lichamelijke als geestelijke veranderingen met zich mee brengen. De teef gedraagt zich in het algemeen alsof ze een nest pups heeft geworpen.

In de natuur heeft schijnzwangerschap een functie.

Het is een biologisch gevolg van de loopsheid. Binnen een roedel honden mogen alleen de alfa-teef en de alfa-reu pups werpen. Dat zijn over het algemeen de grootste en mooiste exemplaren met de beste genen, vandaar.

Maar om zeker te zijn dat iedereen mooi meewerkt aan het grootbrengen van de pups heeft de natuur ervoor gezorgd dat de andere teven zogezegd mee zwanger worden.

De schijndracht duurt net zo lang als de gewone dracht: ongeveer twee maanden. En tijdens die schijndracht kan de melkproductie zelfs op gang worden gebracht.

Het karakter van de hond zal tijdens de schijnzwangerschap enigszins veranderen, maar daar moet je als eigenaar nu ook niet direct voor panikeren. Het is niet zo overweldigend en ook maar tijdelijk. Enkele gedragsveranderingen kunnen zijn dat de hond stiller wordt, ze heeft een nestdrang en zal veel aandacht vragen. Ze gedraagt zich dus als een teef die zich opmaakt om pups te werpen. Ze zal vaak rustiger zijn en op andere plaatsen gaan zitten dan anders en ze vertoont ook vaak een verhoogde eetlust. Zogezegd om reserve op te sparen voor de komende pups. Probeer om dit gedrag van de hond niet te versterken. Ga dus zeker niet te knuffelig met je hond om en ga ze zeker niet meer eten geven dan gewoonlijk. Op zich is een schijnzwangerschap niet gevaarlijk voor een hond, maar als de melkklieren telkens worden geactiveerd kan dat later wel gezondheidsproblemen opleveren of zelfs kanker.

Is er overdreven melkproductie ga dan naar de veearts voor medicatie. Uit zichzelf zal het in elk geval niet stoppen.

Een schijnzwangere teef zal haar denkbeeldige kroost verdedigen tot het uiterste. Enige omzichtigheid in de omgang met andere honden is dus geboden. De kans is er dat ze geprikkeld zal reageren op andere honden en zeker naar teven toe. Dit komt door de gestoorde hormonale huishouding. Tegenover mensen is dit minder het geval. Kijk toch uit bij vreemden die met haar in aanraking komen. Er zijn honden die tijdens hun schijnzwangerschap elkaar naar de keel vliegen en enkele weken later vrolijk met elkaar spelen. Als het uit de hand moest lopen kan je de hormonen met medicijnen in evenwicht brengen zodat de schijndracht sneller voorbij zal zijn. Vraag daarom raad aan je dierenarts.

Je kan een schijnzwangerschap enkel voorkomen door sterilisatie. Dit is te overwegen indien het vaak voorkomt bij dezelfde teef.

Ga gewoon eventjes anders om met je hond. Neem bvb. eens een andere wandelroute.

Afleiding is nodig, anders blijft die hond maar aan één ding denken: pups.

Chocolade
Dat chocolade een stof bevat 'Theobromine' genaamd die zeer giftig is voor een hond. Dat het effect van chocolade op elke hond verschillend is. Sommige honden geven over of krijgen diarree.
Andere honden krijgen hartritmestoornissen of zelfs een hartstilstand. Chocolade irriteert ook het spijsverteringsstelsel. Geef uw hondje dus NOOIT chocolade!!!!

Wanneer uw hond toch per toeval chocolade heeft gegeten. Laat hem dan braken (dit kan door hem iets te eten of te drinken te geven wat zeer zout is) of neem contact op met Uw dierenarts.

Temperatuur
Uw hond een normale lichaamstemperatuur heeft van 38° à 38,5° en dat hij vanaf 39° koorts heeft?

Tak in het oog
Het vals wel eens voor dat een hond een tak in het oog krijgt. Het dier houdt dan vaak dat oog dicht en het baasje wil vol medelijden het dier helpen. De oplossing lijkt dan vlug gevonden: snel wat oogzalf aan het oog smeren. Hoe eenvoudig die oplossing ook lijkt, met een oogletsel moet je voorzichtig omgaan en dat wordt derhalve het best zo snel mogelijk door een dierenarts behandeld. Als het hoornvliesbeschadigd is, zorgt dit voor irritatie en hevige pijn. Om letsels aan te tonen wordt een test gedaan met een groene kleurstof (fluoresceïne). Het oog wordt onder een uv-lamp bekeken. Als er groene kleurstof op het hoornvlies blijft hangen, wijst dat op een letsel. Afhankelijk van de ernst moet de juiste oogzalf en de behandelfrequentie worden bepaald. Regelmatige controle is noodzakelijk tot het hoornvlies is geheeld. In erge gevallen kan worden beslist tot een operatie (derde ooglidplastie).

Elke hond knaagt graag aan allerlei voorwerpen. De Cavalier maakt hierop geen uitzondering.
Over verantwoord knaagmateriaal kan U meer lezen in een andere rubriek.

Een hond en vooral een puppy vind het soms prettig om aan planten te knabbelen.
Soms heeft de hond behoefte aan het eten van groen, onder andere als hij voelt dat er iets niet in orde is met zijn maag.
Als er in de maag iets onverteerbaars zit, dan kan door groen te eten, voorbeeld gras, het onverteerbaar voorwerp opgebraakt worden.

We moeten wel goed opletten voor giftige planten ! Over het algemeen smaken giftige planten bitter en zal de hond deze als hapje links laten liggen, maar er zijn uitzonderingen ! Ook de giftige felgekleurde bessen van sommige planten kunnen een geliefd snoepmateriaal zijn voor de hond.

Wanneer U vermoed dat de hond een giftige plant of bes opgegeten heeft, dan moet U zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem liefst een stukje van de plant of bes mee zodat U duidelijk kan aangeven over welke plant het gaat. Wanneer de hond gebraakt heeft, neem dan ook een weinig braaksel of uitwerpselen mee.

Het aloude spreekwoord "beter voorkomen dan genezen" is ook hier van toepassing. Zorg er dus voor dat de hond niet in aanraking kan komen met giftige planten.

Hieronder kan U een lijst vinden van de meest voorkomende giftige planten voor de hond. We hebben geprobeerd deze lijst zo compleet mogelijk te maken, maar we kunnen niet garanderen dat alle giftige planten op de lijst voorkomen.

GIFTIGE PLANTENSOORTEN


Aronskelk
Vooral de bessen zijn giftig. Ook de ganse plant is giftig.

Bitterzoet
Vooral de onrijpe bessen zijn giftig.

Bolderik
Alle onderdelen zijn giftig.

Buxusboompje (palmboompje)
Alle delen van deze plant zijn giftig.

Dieffenbachia (Dieffenbachia)
Veel voorkomende kamerplant. Zowel de bladeren als de stengels zijn giftig. Het gif tast de keelholte, het maag-darmstelsel en de ademhaling aan.

Doornappel (Datura stramonium)
Alle onderdelen zijn zeer giftig.

Eenbes

Gatenplant (Monstera)
Blad en stengel zijn giftig.

Goudenregen (Cytisus laburnum)
De hele plant is giftig.

Guichelheil
Guichelheil is een populaire bodembedekker.

Herfsttijloos (Colchicum autumnale)
Vooral de knollen zijn zeer giftig. De effecten worden erger naarmate de hond meer aan de plant knabbelt.

Hulst (Ilex aquifolium)
De bessen zijn giftig.

Hondspeterselie

Honingsklaver

Kerstster (in de volkmond kerstroos)
Melksap van de stengel en de bladeren zijn giftig. Ook de zaden zijn giftig.

Kerstroos
Deze plant komt minder voor als kamerplant.
Alle onderdelen zijn giftig.


Klimop (Hedera helix)
De hele plant is giftig.

Laurier
De hele plant is giftig.

Laurierkers (Prunus Laurocerasus)
De bladeren zijn giftig.

Maretak ( Mistletoe - Viscum album)
De bessen zijn giftig.

Meiklokje (lelietje van dalen)
Zowel de stengel, de bladeren als de bloemen zijn giftig.

Monnikskap (Aconitum)

De hele plant is giftig.

Narcis + hyacint
Beide zijn giftig.

Oleander (Nerium)
De hele plant is erg giftig.

Philodendrom
Is een klimplant die rond een stok wordt geleid. Alle platdelen zijn giftig.

Pronkerwten (Lathyrus)
De stelen zijn giftig.

Taxus (Taxus bacata)
Zowel de bladeren (naalden), de schors en de zaden (rode bessen) zijn dodelijk giftig.

Tulp
De bollen zijn giftig.

Vingerhoedskruid (Digitalis)
De hele plant is erg giftig.

Vuurwerkplant (dictamnus albus)
De hele plant is giftig.

Wolfsmelk
Vooral het melksap van de plant is giftig.

Wegedoorn

Wolfskers (Atropa belladonna)
Vooral de bessen zijn zeer giftig.

Wonderboom (Ricinus)
Vooral de bonen zijn giftig.

Zwarte nachtschade
De hele plant is giftig.