Het ras: voorwaarden en soorten bij de Cavalier King Charles Spaniël

RASSTANDAARD

Algemeen beeld
De Cavalier King Charles is een actief, gratievol, en harmonisch hondje met een vriendelijke uitdrukking. Hij(zij) is sportief, aanhankelijk en onbevreesd.

Hij(zij) is vriendelijk, vrolijk, vrij, niet agressief en heeft geen neiging tot nervositeit.

Een levendig, sierlijk en harmonieus hondje, met een zachte expressie.

Hoofd en schedel
Schedel bijna vlak tussen de oren. Ondiepe stop. Lengte van de voorsnuit is ongeveer 1,5 inch (3,8 cm.) Zwarte neus en neusgaten en goed ontwikkeld zonder vleeskleurige vlekken of aftekeningen. Voorsnuit naar de punt toe versmallend. Goed ontwikkelde niet bungelende lippen. Het gezicht is goed opgevuld onder de ogen. Donker ogen die niet diep liggen, maar ook niet uitpuilen. Het hoofd is groot in verhouding tot het lichaam, een goed gewelfde schedel, Uitgesproken stop. Gerond en goed gevulde wangen, zwarte neusspiegel met wijd open neusgaten. Zeer korte voorsnuit, die goed opwaarts gebogen moet zijn. De voorsnuit is vierkant, breed en diep. Brede onderkaak. Elke neiging naar een spitse snuit is ongewenst.

Ogen
groot, donker en rond maar niet uitpuilend, goed uit elkaar geplaatst. milde uitdrukking, wijd uit elkaar geplaatst. Aangename uitdrukking.
Oren lang en hoog aangezet, met overvloedige beharing. Ze moeten dicht tegen de wangen hangen en een weelderige franje van haar hebben.

Kaken
Sterke kaken, met een goed en regelmatig en compleet schaargebit, dit wil zeggen dat de bovenstanden sluitend over de ondertanden staan en recht in de kaken geplaatst zijn. (licht ondervoorbijtend)
De hals heeft een middelmatige lengte en is licht gebogen, middellang, mooi gewelfd en trots opgericht.

Ledematen
korte en rechte voorbenen, de schouders liggen goed naar achteren. De achterbenen zijn goed van spieren voorzien, goede hoeking van knie- en spronggewricht, laaggeplaatste sprongen, evenwijdige voor- en achterbenen.

Voorbenen
Middelmatige borstkas, goed terugliggende schouders, rechte benen van middelmatig zwaar bot.

Lichaam
Kort in de lendenpartij met goed gewelfde ribben. Rechte rug en een horizontale rugbelijning (alsook een korte en vlakke rug). Een brede en diepe borstkas.

Achterbenen
Benen met middelmatige botaanleg, goed gehoekt in kniegewrigt, geen neiging tot koehakkigheid of O-benen

Voeten
Compact met goed eeltkussen (voetkussen, voetzolen) en een goede beharing. Goed gewelfde tenen en verende voormiddenvoeten.

Staart
De lengte van de staart moet in verhouding zijn met het lichaam, goed aangezet, vrolijk gedragen maar nooit boven de ruglijn. Het inkorten van de staart is naar keuze indien ingekort meer dan 1/3 de van de staart verwijderd, maar het is niet aangeraden om de staart te knippen. De lange goedbehaarde staart vormt immers een deel van de sierlijkheid en trots van dit hondje.

Gangwerk
Vrij gangwerk en elegant in beweging met veel stuwing vanuit de achterhand. De benen van voor en achter gezien beweging zich zoals bij iedere hond parallel.

Vacht
Lang, zijdeachtig (zijdezacht) haar, zonder krullen (recht). Een lichte golving is toegestaan en zelfs zeer mooi. Een overvloedige beharing en is geheel vrij van trimmen. Ook de oren en staart moeten weelderig behaard zijn.

Kleuren
black and tan, de zwarte kleur is glanzend, met mahonierode aftekening op neus, benen, borst, oorranden, onder de staart en als vlekjes boven de ogen. . Tricolour - witte ondergrond met goed verdeelde zwarte vlekken en met heldere tankleurige aftekening op wangen, oorranden, onder de staart en als vlekjes boven de ogen, er moet een brede witte bles zijn. Blenheim - witte ondergrond met goed verdeelde kastanjerode vlekken, brede witte bles met een heldere kastanjerode vlek midden op de bovenschedel. Ruby - eenkleurig kastanjerood.
De erkende kleuren zijn:

Blenheim
Stralend kastanjebruine aftekeningen goed verdeeld over een parelwitte ondergrond. De aftekeningen moeten goed verdeeld op het hoofd liggen, tussen de oren plaats biedend aan de zeer gewaardeerde ruitvormige aftekening of vlek (een karakteristiek kenmerk van deze variëteit).

Black and tan
Ravenzwart met bruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, binnenkant van de oren, borst en benen en aan de onderzijde van de staart. Het tan (rood-bruin) moet helder zijn. Witte aftekeningen zijn ongewenst.

Tricolour
Zwart en wit, goed verdeeld en gescheiden, met bruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, binnenkant oren, binnenkant benen en aan de onderkant van de staart.

Ruby
Geheel zuiver rood gekleurd. Witte aftekeningen zijn ongewenst.
Iedere andere kleur of combinatie van kleuren is ongewenst.

Gewicht en maat
Van 5,4 tot 8 kilo en tussen de 32-36 cm.
Sommigen preken van 4,5 tot 9 kg en 26 tot 34 cm lang.
Gewenst is een kleine evenwichtige hond met een gemiddeld gewicht.

Reu
Reuen moeten twee duidelijk normale testikels bezitten, volledig in het strotum afgedaald.

Elke afwijking van de voorgaande punten moeten als fout worden gezien in de zwaarte waarmee de fout aangerekend wordt, ze moet in verhouding staan tot zijn ernst.

Karakter
Deze hond is een vriendelijke, aanhankelijke huishond die vrolijk door het leven stapt.
Kinderen zijn voor hem speelkameraadjes en hij zal steeds in hun nabijheid vertoeven.
Het is een leergierig en pienter hondje met een uitgesproken wil om zijn baasje te plezieren.
Deze hondjes gehoorzamen gemakkelijk en zijn erg aanhankelijk. Ze doen alles voor een beloning. Deze hond heeft geen strenge baas nodig.
De meeste cavaliers kunnen goed opschieten met andere huisdieren in het gezin zoals dwergkonijnen en cavia’s. De cavalier stelt prijs op gezelschap van andere honden in het gezin of katten.
Deze hond hecht zich heel erg. Let dus op dat u hem of haar niet te aanhankelijk maakt. Het gevolg zou dan wel eens verlatingsangst kunnen zijn, waarbij ze gaan blaffen of vernielen.
Let erop als u een pup koopt dat deze niet angstig is.
Het zijn mentaal zeer gevoelige hondjes met een zacht karakter.
Ze hebben zoals elke hond een consequente opvoeding nodig.
Ze doen alles met plezier maar zijn soms eigenwijs. Ze kunnen wel eens in hun koppigheid volharden en daardoor weigeren om te komen als ze geroepen worden.
Een reu en een teef hebben hetzelfde karakter.
Ze zijn geen goede wakers en gedragen zich vaak deemoedig t.o.v. andere honden en mensen.
Een cavalier is een allemansvriendje en vertoeft graag bij je op schoot.
Hij loopt heel graag buiten, in het bos waar heel veel geurtjes hem bekoren kunnen.
Hij houdt van water en is onvermoeibaar.
Ze zijn niet agressief en perfect gelukkig als ze samen met hun baasje voor tv of kachel kunnen vertoeven.
Een cavalier geeft je al de liefde die ze bezitten.

Rustig, beheerst, zeer lief. De Cavalier King Charles, die een echte kindervriend is, past zich overal perfect aan; appartement, flat, tuin of geen tuin, oud of jong… niets is dit vrolijke koningspareltje vreemd. Het succes van deze aanhankelijke hond is natuurlijk de gemakkelijkheid waarmee hij zich bijvoorbeeld aan het stadsleven aanpast. Hij kan zich uren op een sofa vleien bij regenweer, dit zonder storend te zijn.
Anderzijds kan je ook uren met hem spelen.

F.C.I.
Op 22 mei 1911 werd de Fédération Cynologique Internationale (F.C.I.) opgericht. Dit was het resultaat van de wens om internationale samenwerking van een vijftal landen te bewerkstelligen, te weten: België (Société Royale Saint-Hubert), Duitsland (Kartell für das Deutsche Hundewesen und Die Delegierten Kommission), Frankrijk (Société Centrale Canine de France), Nederland (Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland) en Oostenrijk (österreichischer Kynologenverband). De doelstelling was om de kynologie en rashonden op alle mogelijke en noodzakelijke manieren te promoten en te beschermen. Gedurende de Eerste Wereldoorlog verdween de F.C.I., waarna zij in 1921 door de Société Centrale Canine de France en de Société Royale Saint-Hubert weer werd heropgericht. De organisatie is niet gebaseerd op het maken van winst.
Inmiddels zijn ongeveer tachtig landen binnen en buiten Europa hierbij aangesloten.
De F.C.I. erkent 337 hondenrassen, waarbij elk ras 'eigendom' is van een bepaald land. Een dergelijk land is verantwoordelijk voor het schrijven en eventueel aanpassen van de rasstandaard. Dit gebeurt in samenwerking met de 'The Standards and Scientific Commissions of the F.C.I.'. De F.C.I. houdt de rasstandaards up to date.
De keurmeesters baseren hun keuringen op shows op deze rasstandaards.
De aangesloten landen organiseren internationale shows en werkproeven.
Een land kan volledig lid zijn. Dan is de nationale hondenvereniging volledig erkend door de F.C.I. Een geassocieerd lid heeft speciale afspraken met de F.C.I. gemaakt. Tot slot kent de F.C.I. de contract partners. Deze landen hebben ook speciale afspraken gemaakt, maar zitten in een soort van proeftijd alvorens geassocieerd lid te kunnen worden.
Er is een internationale bescherming van kennelnamen. De internationale showagenda wordt bijgehouden. De F.C.I. geeft een tijdschrift uit in vier talen (Frans, Engels, Duits en Spaans). De F.C.I. geeft geen stambomen uit, dit is de taak van de nationale hondenverenigingen, die door de F.C.I. erkend zijn. Ook houdt zij geen adressen van fokkers bij.

Show
De rassandaard is als het ware een ideaalbeeld waar de honden van het betreffende ras aan zouden moeten voldoen. Bij sommige rassen worden honden gefokt die praktisch aan dit ideaal beantwoorden. Andere rassen hebben nog een lange weg te gaan. Van elk ras ik ook een lijst met rasfouten samengesteld. Dit kunnen zware uitsluitingsfouten zijn, waardoor een hond van de fok wordt uitgesloten. De toegestane fouten zijn niet bijzonder zwaar, maar kosten wel punten bij een keuring.

Fokken
Ook voor de fok is de rassatandaard een belangrijke leidraad. De meeste fokkers gaan met hun honden naar shows. Op een show komt men al gauw te weten wat de plus- en minpunten zijn van de honden. Bi het uitkiezen van een partner voor een dekking wordt hier veelal terdege rekening mee gehouden.

Rasstandaard van de Cavalier King Charles spaniël
F.C.I.-standaard Nr. 136 / 06. 04. 1998
Land van herkomst: Groot Brittannië
Datum van publicatie: 24.06.1987
Gebruik: Gezelschapsdier
F.C.I. classificatie: Groep 9, gezelschapsdieren, sectie 7, Engelse toy spaniëls. Zonder werkproef.