Kleurencombinaties bij de Cavalier King Charles Spaniël

Tricolor
Voor de kleurvererving bij de cavalier zijn meerdere genen verantwoordelijk. Er zijn er echter twee die heel belangrijk zijn.

Ofwel is een cavalier zwart (driekleur of black & tan) ofwel bruin (blenheim of ruby). Elke cavalier heeft twee genen die dat bepalen, zogauw het gen zwart aanwezig is, is de cavalier zwart, omdat zwart dominant is t.o.v. bruin. Ook is een cavalier parti-color (driekleur en blenheim)of whole-color (black&tan en ruby). Twee genen bepalen ook dit. Zogauw de cavalier één gen heeft voor wholecolor, is hij whole-color omdat whole-color dominant vererft t.o.v. parti-color.

LENHEIM x BLENHEIM
Twee keer blenheim kan alleen blenheim geven. Beide ouders hebben 2 genen parti-colour en 2 genen bruin.

BLENHEIM x DRIEKLEUR
Deze beide parti-colors hebben beiden 2 genen voor particolor. De driekleur kan 1 gen bruin en 1 gen zwart hebben, maar kan ook 2 genen zwart hebben. Hier kunnen NOOIT whole colors uit voortkomen. Wel alleen driekleur of zowel driekleur als blenheim.

DRIEKLEUR x DRIEKLEUR
Ook hier kunnen NOOIT whole colors geboren worden. Wel alleen driekleur ofwel blenheim als driekleur als beide ouders heterozygoot zijn (elk één gen bruin en één gen ewart hebben)

RUBY x RUBY
Cavalier King Charles Spaniël Ruby

Ook hier kunnen er blenheim geboren worden, als beide ouders één gen voor parti-color hebben. Er kunnen nooit driekleur of black & tan geboren worden!

BLACK & TAN x RUBY
Hier kunnen de vier kleuren geboren worden op voorwaarde dat de black&tan zowel voor whole-color/parti-color als voor zwart/bruin heterozygoot is. En de ruby ook één gen heeft voor parti-color

RUBY x BLENHEIM
De ruby moet één gen voor parti-color hebben, dan kunnen er ook blenheim’s geboren worden. Als dat niet het geval is, zijn ze allen ruby.

DRIEKLEUR x RUBY
De driekleur moet heterozygoot zijn voor zwart/bruin en de ruby moet heterozygoot zijn voor whole-color/particolor.

DRIEKLEUR x BALCK & TAN
De driekeur moet heterozygoot zijn voor zwart/bruin en de black&tan voor whole-color/parti-color én voor zwart/bruin.

BLACK & TAN x BLENHEIM
Hier hangt alles alleen van de black&tan af. Die moet weeral Heterozygoot zijn voor zowel whole-color/parti-color als voor zwart/bruin.

BLACK & TAN x (een van de 4 kleuren)
Deze black&tan is homozygoot voor beide. Hij/zij kan alleen black&tan geven, zwart en wholecolor vererven dominant!

BLACK & TAN x (een van de 4 kleuren)
Deze black & tan is homozygoot voor zwart maar heterozygoot voor whole-color/parti-color. Haar pups zijn altijd zwart, maar als ze gedekt wordt door een reu die minstens één gen particolor heeft, kan ze ook driekleur voortbrengen.

DRIEKLEUR x (een van de 4 kleuren)
Deze driekeur heeft twee genen zwart, is dus homozygoot voor zwart en kan alleen de kleur zwart voortbrengen. Wordt ze echter gedekt door een whole-color, kan ze ook black&tan voortbrengen (nooit ruby!)