Opvoeding van uw puppy hond

Puppy, Zie hier voor puppy namen
De opvoeding van je pup, begint van zodra je met hem thuiskomt. Of eigenlijk al lang voordien, zeg maar vanaf wanneer hij geboren wordt.
Je doet er goed aan om op voorhand een lijstje op te maken met je eigen huisregels. Daarin bepaal je wat je hem zult toestaan en wat taboe zal zijn voor hem.
U houdt zich aan deze huisregels, vanaf de eerste minuut! Zul je hem toestaan om in je zetel te liggen? Mag hij de slaapkamers betreden? Dat moet je allemaal voor jezelf uitmaken voor de pup er is.

Zorg er voor dat je de kleine pup niet telkens moet bestraffen. Mag hij niet in de slaapkamer, doe dan de deur dicht! Wil je niet dat er op je mooie tapijt geplast wordt? Rol het op en leg het een paar weken op zolder! Als je voortdurend 'FOEI' staat te roepen, denkt je pup dat zijn naam 'foei' is!

Moedig hem aan om gewenst gedrag te vertonen, als hij flink is, beloon je hem ook daarvoor. Dat hoef je heus niet altijd met een koekje te doen. Een prijzend woord of een aai over zijn kopje is vaak al voldoende. In het begin is het aangeraden om toch met een koekje te belonen als hij echt niet afkomt bijvoorbeeld maar bouw dit ritueel dan langzaam af en ga over naar een aai over de hond.

Gezien de Cavalier King Charles Spaniël een leergierig en slim hondje is, verloopt de opvoeding met weinig of geen problemen. U hoeft er niet perse mee naar een hondenschool. Enkel als de pup echt onhandelbaar is, nooit luistert of baas wil maken en er geen enkel verbod helpt dan is het aangeraden om naar de hondenschool te gaan. Dit gebeurd maar zelden maar vergeet niet dat de Cavalier King Charles Spaniël een jachthond is en er kan best wat karakter in je hondje zitten.

ZINDELIJKHEID
Daar sta je dan, met je nieuwe pup knusjes in je armen. Je draagt hem als een bruid over de drempel van je huis en je zet hem neer op de grond. Hij loopt prompt naar het Perzisch tapijt en doet er een plasje op. Wat nu? Je wil hem niet direct bestraffen, hij is er nog maar net. Bovendien is dat ene plasje op je mooie tapijt nu niet zo’n ramp.

Mis! Je maakt veel kans, dat hij vanaf nu telkens op die plaats teruggaat.
Dit is een voorbeeld van een situatie die wekenlang nare gevolgen kan hebben en die gemakkelijk vermeden kan worden.

Als mens wordt je verondersteld, slimmer te zijn dan je pupje Je moet proberen om ongewenst gedrag te vermijden. Probeer je in de plaats van je hondje te stellen, hij heeft net zijn eerste autorit achter de rug, die heeft misschien wel lang geduurd. Het is logisch dat hij zal plassen van zodra je hem op de grond zet. Zorg je ervoor dat hij in de mogelijkheid verkeert om dat te doen op de plaats waar jij het wil, dan zal hij in de komende dagen ook naar die plaats toe gaan om zijn behoefte te doen. Ga bijvoorbeeld na de autorit eerst naar zijn grasperkje waar hij eerst zijn behoefte moet doen om daarna binnen in de huiskamer te mogen vertoeven.

Gedurende de eerste weken, moet je hem goed in de gaten houden. Telkens hij gegeten, geslapen of gespeeld heeft, pak je hem op en zet je hem terug neer op de plaats waar hij verondersteld wordt zijn behoefte te doen. Je prijst hem uitvoerig als hij doet wat je van hem verlangt. Betrap je hem terwijl hij in huis een plasje of een hoopje legt, dan kan je hem kort berispen, oppakken en terug neerzetten op de plaats waar jij wilt dat hij het doet. Vind je 'plasjes' en 'kakjes' in huis, dan ga je hem daar niet meer voor bestraffen. Een hond kan zich niet herinneren aan wat hij een tijd geleden gedaan heeft. Hij zal dus ook niet begrijpen waarom hij nu bestraft wordt. Dat komt jullie verhouding niet ten goede!

BENCH
Het gebruik van een draadkooitje (bench), wordt soms aanzien als een wreedheid tegenover een hond. Niets is minder waar. Op voorwaarde dat je er op de juiste manier gebruik van maakt! De bench mag nooit gebruikt worden om te hond in op te sluiten, nadat je hem bestraft hebt! Voor je cavaliertje moet het kooitje zijn toevluchtsoord, zijn warme nestje, zijn rustig en veilig slaapplaatsje betekenen.

Best zorg je ervoor dat het kooitje reeds helemaal klaar is en op de juiste plaats opgesteld staat, als je met je pupje thuiskomt. Na al de opwinding van het kennismaken met zijn nieuwe omgeving, is het de juiste moment om hem erin te leggen voor zijn noodzakelijke dutje. Als je ziet dat hij wegdommelt, doe je het deurtje dicht Zo gauw hij wakker wordt, haal je hem eruit en laat je hem zijn plasje doen. Je laat het kooitje altijd open staan. Je maakt veel kans dat hij er helemaal uit zichzelf terug gaat in liggen

Doet hij dat niet, dan leg je hem er zelf in, als je ziet dat hij moe wordt. Terwijl hij slaapt, kan je het deurtje dicht doen. Je weet dan zeker dat er hem niets kan overkomen, terwijl je zelf met iets anders bezig bent.

Ook 's nachts moet je hem daar veilig opgeborgen. Zo gaat uw hond niet aan uw meubilair zitten knagen als je gaan slapen bent. Bovendien gaat een hond op die manier snel 'proper' worden. Instinctief bevuilt hij zijn eigen nest niet. Hij zal, zo gauw hij zijn ontlastingsspieren voldoende onder controle heeft, alles ophouden tot hij eruit mag. Daar ga je natuurlijk geen 'misbruik' van maken! Het betekent niet dat je hem overdag uren na mekaar in het kooitje kan opsluiten zodat je er de rest van dag niet naar hoeft om te kijken!

SPEELGOED
Bij een bezoek aan je supermarkt of aan een dierenspeciaalzaak wordt je overdonderd door het aanbod van speelgoed voor je huisdier. Niet alles wat verkocht wordt is echter veilig genoeg om aan je pup te geven. Er zijn zelfs ronduit gevaarlijke speeltjes te koop. Het is eigenlijk een kwestie van het gezond verstand een beetje te laten spreken.
Je koopt best geen slappe speeltjes met een pieper in. Je hondje zal steeds de neiging hebben om de lawaaimaker te verscheuren en op te eten, met alle gevolgen van dien...

Als je een pop of beestje koopt, moeten ze vervaardigd zijn uit sterke kunststof of uit touw. Er mogen geen oren, neuzen of ogen aan bevestigd zijn die je hondje kan afbijten en inslikken.
Je moet ook erg oppassen met te kleine balletjes, die kunnen in de keel blijven steken!
Met een stok gooien, kan onder bepaalde omstandigheden gevaarlijk zijn, doe het liever met een stevig rubberen balletje (groot genoeg) of speeltje. Ook zo’n sjortouw kan leuk zijn voor een apporteerspelletje.

Je mag uw Cavaliertje niet te vroeg laten trekken aan zo'n touw. Hij moet minstens een jaar oud zijn voor dat soort spelletjes. Eerst moet hij wisselen en daarna moet zijn gebit de kans krijgen om stevig te worden. Begin je te vroeg, kunnen er gebitsafwijkingen ontstaan. Laat hem er desnoods zelf mee spelen en ga niet aan zijn touwspeeltje trekken. Laat je hondje niet aan houten speeltjes of stokken knabbelen! Er kunnen splinters loskomen die blijven steken in de keel of in de slokdarm.

Een buffelbeen of vel of een kalfshoefje is wel een alternatief en het zou hun tandjes properder houden. Als u pup bijvoorbeeld zeer bijtgraag en dit toepast op aan uw handen of uw meubilair geef hem een buffelbeen als alternatief. Telkens hij aan uw handen wil bijten duw hem zo'n been onder zijn snuit en laat hem daarop bijten. Het enige nadeel van zo'n bijtkluif is dat er vaak vieze resten in de oren blijven kleven. Die kan je moeilijk verwijderen zonder de lange haren te beschadigen. Maar het blijft een waardig alternatief als speeltje of iets waarop hij zijn tandjes kan op botvieren zonder er voor bestraft te worden. Let op er zijn veel kluiven waar er kleurstoffen en smaakstoffen in zitten. Vermijd dit want, net zoals bij mensen, zijn kleurstoffen en smaakstoffen niet gezond voor uw hond. Ze kunnen zelfs agressiever worden door deze stoffen. Een buffelvel en kalfshoefjes bevatten geen smaak of kleurstoffen en zijn dus veilig voor uw hond. U hoeft zich zelfs geen zorgen te maken als de hond na het kauwen het restje buffelvel volledig heeft ingeslikt. Dit soort producten smelten in de maag van de hond.

LEIBAND
Als je je pup bij de fokker ophaalt op de leeftijd van acht weken, zal hij waarschijnlijk nog niet geleerd hebben om aan een leibandje met je mee te lopen. Sommige hondjes doe je voor het eerst een halsband met leiband om en ze lopen onmiddellijk met je mee. Bij anderen gaat het iets moeilijker.

We beginnen bij het begin en we laten onze pup eerst aan het halsbandje wennen. Als hij hevig protesteert, kan je proberen om hem het halsbandje om te doen, net voor hij gaat eten. Dan is hij danig afgeleid, dat je kans maakt dat hij even vergeet dat hij dat nare ding om zijn hals heeft.

Eens hij niet meer reageert op het omdoen van een halsband, maak je de leiband eraan vast. Je probeert zodanig naast hem te stappen met de leiband in je hand, dat hij eerst nog niet merkt dat hij vastligt. Je oefent eerst een beetje op vertrouwd terrein, vooraleer je met hem de straat opgaat.

Sommige cavaliertjes die plat op hun buik blijven liggen en weigeren ook maar één poot te verzetten van zo dra ze aan de leiband rond hun hals hebben. Geduld is hier de boodschap. Dwing je hondje niet. Pak hem op en draag hem met je mee. Op een bepaald moment gebeurt er eens iets dat voor je pup zo interessant is, dat hij de hele toestand rond zijn hals vergeet en toch flink met je mee gaat stappen.

Koop het juiste halsbandje, gebruik in geen geval een slipketting en zeker niet met een prikband in! Die brengt zware schade toe aan de mooie lange haren in de nek en is niet leuk voor zo'n klein hondje u zou toch nog willen dat uw cavaliertje leeft of niet? Deze kettingen zijn enkel van toepassing op grote honden die veel kracht bezitten! Niet voor kleine hondjes.
Gebruik een gewone leiband als u over straat of drukke plaatsen gaat wandelen. Als je bijvoorbeeld in het bos gaat wandelen, wat uw hondje zeer leuk zal vinden, kun je hem bijvoorbeeld een leiband omdoen die kan uitrollen tot bijvoorbeeld 50 meter. Zo heef je uw hondje wat vrijheid om te snuffelen en te lopen. Let op! doe dit enkel waar uw hond geen gevaar loopt voor bijvoorbeeld voertuigen. Wanneer er wandelaars uw pad kruisen is het aangeraden om uw hondje te roepen en de leiband korter te houden zodat uw hondje naast u loopt.

Sommige baasjes geven een stevige ruk aan de leiband als hun hondje niet willen volgen maar volgens een Zweeds onderzoek kan dit ernstige gevolgen hebben voor de hals en rugwervels van uw hond. Het onderzoek wees uit dat meer dan zes op de tien honden rugproblemen hebben doordat hun baasje de hond straft met een ruk aan de leiband als ze even niet netjes volgen. Baasjes denken dat hun hond luistert na een ruk, maar eigenlijk vermijdt hij gewoon een pijnlijk gevoel. Meer over dit onderzoek kunt u lezen op: Snokken aan leiband beschadigt nekwervels van hond.

Om als baasje te leren hoe je op een juiste manier gaat wandelen met uw hondje lees je best het voorbeeld uit de praktijk onderaan deze pagina: 6. Gaan wandelen.

GEHOORZAAMHEID
Je kan je pup alle basisbevelen, zoals 'kom', 'zit', 'lig' en 'volg', gemakkelijk zelf aanleren. Maar als je nog niet zo ervaren bent, kan je een paar lessen volgen op een goede hondenschool. Neem vooraf eens een kijkje, zonder dat je uw hondje meeneemt. Daar kan je al veel uit leren. Hoe gaan ze met de hondjes om? Je cavalier verdraagt geen harde aanpak!

Misschien, vinden jullie het les volgen heel plezierig. Als je merkt dat zowel jij als je hondje plezier beleven aan het uitvoeren van de oefeningen, kan je verder gaan. Daar kunnen de mensen van de hondenschool je uitvoerig over inlichten.

DE RANGORDE
Alle honden stammen af van hun voorvaders de wolven. Net zoals wolven hebben honden een duidelijke rangorde binnen hun roedel (kleine groep). Nu zijn wij, 'het gezin', de 'roedel'. Hierbij moeten we de hond duidelijk maken dat wij de Alpha zijn (de leider zeg maar) en de hond Omega (de laagste in rang). Deze rangorde moet ten allen tijde gehandhaafd worden. De hond mag niet de leider worden van uw gezin want dat bent u. In een roedel zijn alle honden onderdanig aan de leider. Dit is tussen honden onderling zo en zo zou het ook moeten zijn binnen het gezin. Ouders en kinderen gaan voor op de hond want die komt immers op de laatste plaats. Het is soms hard om je hond als laatste te plaatsen, maar weet dat je de hond daarmee zeker niet straft. Zo zal je de hond betere manieren leren en hij zal sneller luisteren naar u. De hond vindt een rangorde immers het normaalste van de wereld. Hou er ook rekening mee dat de hond ten allen tijde de leider zal testen en beoordelen om zo de leiding te nemen als jij het niet doet of niet consequent optreed bij foutief gedrag.

Een aantal voorbeelden uit de praktijk om de leider te spelen ten opzichte van de hond:

1. Het gezin eet altijd eerst, daarna de hond als we allemaal klaar zijn met eten. Net voor het geven van het eten is het wenselijk om hem te leren zitten, een pootje te geven of nieuwe trucjes bij te leren. Hij moet toch een beetje werken om zijn beloning (eten) te verdienen.

2. Jij gaat als eerste door de deur en de hond als laatste. Om dit aan te leren wacht je best aan de deur tot de hond rustig is, dan geef je desnoods het commando 'wachten'. Pas als je als eerste door de deur gaat geef je het commando 'ja' of 'komen'. Geef hem een beloning in de vorm van korrels als hij dit goed heeft gedaan.

3. Spelen. Jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt en wanneer het spel stopt. Ga niet in op een hond die komt aangelopen met zijn speeltje om te ravotten. Kom zelf af met een speeltje op een verrassend moment. Ben consequent in het stoppen van het spel. Een paar minuten tot 5 minuten is meer dan voldoende.

4. De hond moet ten allen tijde naar u toe komen als u hem roept met zijn naam + eventueel het commando 'kom'. Het is cruciaal om de hond te leren afkomen als je hem roept. Doet hij dit niet betekend dit dat de hond gewoon zijn goesting doet en zich boven u plaatst. Leer hem naar u toe komen door hem te belonen als hij dit op een correcte manier doet. Herhaal dit leerproces meerdere malen en bouw het belonen met korreltjes af door het te vervangen door de hond te aaien.

5. De bel gaat, bezoek! De meeste honden reageren als de bel gaat met fel geblaf. En als de bezoekers binnen komen wordt er gesprongen en zot gedaan. Het belangrijkste is dat het bezoek rustig verloopt zonder opspringen. Hier speelt de rangorde terug een grote rol. Vertel uw bezoekers om de hond in het begin te negeren of te straffen als de hond maar niet ophoud, tot hij bedaard is. Pas later kunnen de gasten uw hond aaien. De hond wordt zo ontmoedigd om nog tegen iemand aan te springen. Zo zal u na een tijdje een rustige hond hebben als er bezoek is.

6. Gaan wandelen. Kent u het gezegde: 'De hond die met zijn baasje is gaan wandelen'. Dit mag dus niet gebeuren. Als u gaat wandelen bent u de baas. Als de hond aan de leiband trekt wil dit zeggen dat hij de leider wil spelen in het wandelen. Dit moet worden afgestraft door bijvoorbeeld niet meer verder te wandelen tot hij met een commando als 'bij', 'hier' of 'naast' terug naast uw been staat of zit. Dan pas mag je verder met het commando 'volg'. Ga zeker geen snok geven aan uw hond want dit kan erge rug-letsels tot gevolg hebben voor de rest van zijn leven. Herhaal deze procedure telkens hij aan de leiband trekt. Beloon desnoods als hij dit goed doet maar bouw dit af zodat hij na verloop van tijd mooi naast u loopt zonder dat hij daarvoor telkens een snoepje moet krijgen. Blaft hij op andere honden of mensen dan straf je hem met 'stil' daarna beloon je hem als hij dit commando goed heeft opgevolgd. Leer hem ook om niet tegen andere mensen aan te springen als je iemand tegen komt. Leer hem rustig naast u te zitten in stilte zodat u in staat bent een gesprek aan te gaan met die persoon. Beloon hem achteraf.

Verwante informatie:
Zoek hier naar een originele puppy-naam.