Stambomen bij de Cavalier King Charles Spaniël

Het enige wat je wenst, is een mooi, lief en gezond cavaliertje te kopen.

Je bent geenszins van plan om met je hondje deel te nemen aan tentoonstellingen of wedstrijden, en fokken, daar denk je in de verste verte niet aan.

Dus waarom zou je er eentje kopen met een officiële stamboom, dat kost toch alleen maar geld?

Mooi
We willen een hondje dat er echt uitziet als een cavalier. Als het hondje opgroeit, willen we hem niet zien veranderen in een cocker spaniël, bijvoorbeeld.

Indien we zonder stambomen zouden fokken, zou het reeds na twee of drie generaties, heel moeilijk worden om te achterhalen hoe de voorouders van ons hondje eruit zagen. We zouden geen enkele houvast meer hebben. Als er dan een paring gebeurt tussen twee hondjes die er uitzien als cavaliertjes, zouden we voor grote verrassingen kunnen te staan komen. We zouden ook niet meer kunnen achterhalen of de foute hondjes van moeders of van vaders kant komen. Na enkele generaties reeds, fokken we geen rashondjes meer, maar pure bastaardjes!

Lief
Een toegewijde fokker selecteert zorgvuldig op karakter, hoe zou hij dat kunnen nagaan als niet duidelijk en officieel op papier staat wie de ouders en voorouders zijn van de fokdieren?

Gezond
Dit is een uitermate belangrijk punt. Elk ras heeft zo zijn specifieke kwaaltjes. Iedereen die reeds een beetje op de hoogte is, weet dat we voorzichtig moeten zijn in de fokkerij omdat er toch een behoorlijk aantal cavaliertjes een minder goed hart hebben. Als je verantwoord fokt, ga je naar beste vermogen na, of de voorouders van je teefje en van de dekreu, geen hartruis hebben. Hoe zou je dat nu kunnen doen als je de volledige voorgeschiedenis van de fokdieren niet meer kan achterhalen? Dat geldt ook voor andere kwalen en kwaaltjes.

Besluit
Zonder stambomen fokken is gokken!!!

Nu keren we terug naar de laatste zin van de inleiding: 'Een stamboom kost alleen maar geld!'

Bij ernstige fokkers is de prijs van de stamboom gewoon inbegrepen in de prijs die hij of zij voor de pup vraagt. Daar wordt zelfs niet over gesproken! Hoed je voor fokkers die hondjes aanbieden zonder stamboom en zeggen dat je er één kan krijgen mits bijbetaling. Dergelijke stambomen hebben meestal geen enkele waarde, sommige (brood)fokkers, maken ze eigenhandig!

De enige echte, is de stamboom St. Hubertus. Alleen deze is overal erkend. Wil je later toch aan tentoonstellingen of wedstrijden deelnemen, of je hondje voor de fok gebruiken, dan kan dat alleen maar als je in het bezit bent van de officiële stamboom!

Als je een cavaliertje koopt in het buitenland, moet je kijken of de maatschappij die de stambomen uitreikt, erkend is door FCI. Als je niet zeker bent, laat je dan informeren!