Verzorging Cavalier King Charles Spaniël

Dagelijkse verzorging
Een dagelijkse borstelbeurt is wel nodig zodat hij geen overdadig haarverlies heeft en je klit of viltvorming kan voorkomen.

Eventueel kan je naar een hondentrimmer gaan die je hond zal “plukken”, dat betekent dat deze alle overtollige, rijpe haren met behulp van vingers of een fijne kam uit de vacht zal trimmen.

De oren dienen regelmatig gecontroleerd en zuiver gehouden te worden. De oorschelpen zijn bevederd en hangen, waardoor de gehoorgang grotendeels afgesloten wordt. De kans op een oorontsteking wordt daardoor groter. Controle van de oren en het schoonmaken met oorreiniger zijn belangrijk om deze gezond te houden.

Ook let men erop dat er geen etensresten achterblijven in de lipplooien en de oren.

De oren kan men eventueel met een klemmetje boven het hoofd vastmaken tijdens het eten.

De ogen worden regelmatig schoon gehouden.

Heb je een hond met extra traanvocht dan dient men deze elke dag even zuiver te maken. Hiervoor zijn er bestaande flesjes in de handel (OFTAL traansmeerremover).

Voor de tanden proper te houden kan men kauwbotten uit een speciaal materiaal kopen.

De nagels kunnen regelmatig bijgeknipt worden met een nageltang. Let wel op dat je niet in het leven van de nagel knipt.

Er wordt in geen geval aan het haar geknipt. Geknipt haar gaat krullen als het weer begint te groeien. De cavalier heeft lange haren op de tenen. Deze worden ook niet weggeknipt. De haren tussen de zoolkussens, aan de onderkant van de poten mogen wel weggeknipt worden.

Je zorgt ervoor dat het dagelijks onderhoud comfortabel kan verlopen, zowel voor jezelf als voor je hondje. Je hebt een stabiele tafel of kastje nodig waar je de hond op kan zetten, dit spaart je rug en je hebt je cavaliertje goed onder controle.
Op de tafel plaats je een matje, zodat je hond niet gaat uitglijden.

Je plaatst de hond op tafel en stelt hem gerust: dit kan door een korte knuffel of een aai over zijn hoofdje bijvoorbeeld. Begin niet te spelen met de hond!

Vooraleer je met de borstelbeurt begint, controleer je de hond op klitten, vooral achter de oren en in de oksels, want daar onstaan ze het gemakkelijkst. Je weet dan waar je bij het borstelen voorzichtig moet zijn.

Begin met het borstelen van de rug, ga over naar de flanken en behandel dan de borst.

Heb je een hondje met veel beharing op deze plaats, dan zal het nodig zijn om hier de pennenborstel te gebruiken.

De bevedering aan de poten en de staart, kam je.

Extra aandacht besteed je aan de lange haren van de broek, je kan de hond een beetje optillen om er gemakkelijker bij te kunnen. Indien nodig gebruik je ook hier de pennenborstel.

De oren kam je eerst goed door aan de buitenkant.

Daarna draai je ze om en kam je ook de binnenkant grondig uit. Hier ga je extra aandacht besteden aan de plaats waar de oren aangezet zijn, dit om het ontstaan van klitten te verhinderen.

Elke dag moet je meerdere keren de oogjes van je hondje proper maken. In de ooghoeken kunnen slaapjes en klontjes opgedroogd oogvocht zitten.

Als eerste handeling, inspecteer je je hondje op klitten. De aanwezige knopen gaan we nu losmaken en verwijderen. Dit doen we als volgt: kleine onregelmatigheden ontwar je gewoon met je vingers door de haren voorzichtig uiteen te trekken.

Ook kan je een speciale klittenkam gebruiken, je houdt ook hier met je linkerhand de haren aan de inzet vast, dan trek je de kam voorzichtig door de klit, indien nodig zelfs meerdere keren, daarna ga je ook weeral voorzichtig, doorkammen.

De haren aan de onderkant van de voetjes, moeten regelmatig bijgeknipt worden. Zo heeft je cavalier meer grip op de grond waarop hij loopt. Ook brengt hij minder vuil mee naar binnen. Als je alleen bent, leg je je hondje op zijn zijkant. Je gebruikt een schaar met ronde punt, je moet oplettend zijn, zodat je niet in de huid knipt!

Langs de voorkant van de voet, mag je niet teveel afknippen, anders zie je het wanneer je hondje staat. Als je cavaliertje heel lange haren heeft op zijn voetjes, kan je die bijknippen met een efileerschaar. Dat staat heel verzorgd, maar je moet opletten dat het er niet te gekunsteld uitziet. Als je naar tentoonstelling gaat, doet je het best een 14 tal dagen vooraf.

Nageltjes knippen is een delicaat werkje, als je het niet vertrouwt, laat het dan over aan je dierenarts of breng een bezoek aan een hondenkapsalon.

Vooral tijdens de periode van maart tot oktober is het absoluut noodzakelijk om je hondje afdoende te beschermen tegen teken en vlooien. Je kan dit doen door hem een vlooienbandje om te doen, maar dit heeft als nadeel dat die bandjes soms sterk ruiken en bovendien heb je dan die vervelende halsbandaftekening in de nek. Beter is het daarom om je cavaliertje te behandelen met Frontline. Als je die behandeling om de vier weken herhaalt, kan je er zeker van zijn dat je hondje niet door vlooien of teken zal geplaagd worden. Je kamt en borstelt hem netjes, dan strijk je met je hand de haren tegen de groeirichting in en ga je spuiten met het produkt. Je behandelt zo het hele lichaam, vooral aan de halsstreek moet je extra aandacht besteden. Pas echter steeds goed op dat je niet in de ogen gaat spuiten! Droog de hond na de behandeling niet af! Als de vacht volledig droog is kan je eventueel nog eens doorborstelen. Frontline heeft ook het voordeel dat de vacht er mooi van gaat glanzen.

Sommige cavaliers hebben een schitterend gebit, dat weinig onderhoud vraagt. Andere hebben in beperkte of in serieuse mate last van tandsteen. Je kan er heel wat aan doen . Door de tanden regelmatig of bij sommigen, dagelijks te poetsen, blijft de schade beperkt. Je kan een speciale hondentandenborstel kopen, maar een gewone doet het ook. Dit geldt niet voor de tandpasta! Je gebruikt speciale hondentandpasta die je koopt in de speciaalzaak of bij de apotheker. Je maakt die even nat, tandpasta erop, je neemt je hondje best op schoot, en poetsen maar. Spoelen hoeft niet, dat zou niet meevallen!

Ook de oortjes moeten verzorgd worden. Bij de veearts kan U een product bekomen om regelmatig de oortjes te reinigen. Het volstaat om maandelijks enkele druppeltjes van het product in de oortjes te doen om zo de oortjes proper te houden.

Verzorging van een puppy
Je gaat op precies dezelfde manier tewerk, zoals je daarnet gezien hebt. Veel valt er nog niet te kammen of te borstelen, maar belangrijk is dat je pup dagelijks met alles kennis maakt.. Op die manier, wordt het later geen worstelpartij om hem te behandelen Zo kan je hem laten wennen aan de borstel en de kam, ook oortjes kammen even oefenen. Zijn oogjes proper maken, is eveneens belangrijk.

Wees uiterst voorzichtig tijdens de behandeling, je pup kan soms onverwacht bruuske bewegingen maken; wees erop voorbereid, en zorg dat hij niet van de tafel valt! Als er zich een incidentje voordoet, ga je in elk geval de behandeling verder afmaken!

Wassen
Het wassen van een Cavalier wordt enkel op de DVD tot in detail voorgetoond. Het is belangrijk voor de vacht om de juiste producten en techniekt te gebruiken.

Benodigde materialen
Voor een grondige beurt van uw hondje heeft u volgende materialen nodig. In de rubrieken "dagelijkse" en "maandelijkse" verzorging komen we uitvoerig terug op elk van deze materialen.

Koop steeds kwaliteitsmateriaal. Deze gaan langer mee en vaak zijn ze handiger in gebruik. Goedkoop is niet steeds gelijk aan beter koop !

Werk steeds met proper materiaal. Reinig na iedere beurt grondig alle materialen.

Materialenlijst:
- borstel
- kam
- pennenborstel
- efileerschaar
- klittenkam
- schaar met ronde punten
- schaar met scherpe punten
- nageltang
- bloedstelpende watjes
- oogproduct
- oogdruppels
- tandgereeschap (bijtbeen om tandplank te voorkomen)
- toiletpapier
- frontline inentingen