Algemene en praktische zaken Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een gezelschapshondje. Officieel ondergebracht in de 9de FCI groep, hoort hij thuis bij poedels, pekinezen en maltesertjes.


Onze cavalier is echter ook een spaniël, en staat synoniem voor jachthond. En het mag gezegd zijn: jachthonden genieten de reputatie van een enorme 'will to please' te hebben. Ze doen voortdurend inspanningen om het de mens naar zijn zin te maken. De Cavalier King Charles Spaniël in het bijzonder doet er meestal nog een schepje bovenop door de aandacht van de mens zelf te vragen door bijvoorbeeld op jou schoot te gaan nestelen. Hij vraagt niet alleen aandacht hij zal het ook van jou gedaan krijgen dat je hem aandacht heeft. Vanaf het ogenblik dat je een Cavaliertje in huis haalt ben jij zijn allerbeste beste vriend en schenkt hij jouw al zijn vertrouwen.

De combinatie van spaniël en gezelschapshond, leidt uiteindelijk tot een gezellig, vrolijk en sportief beestje. Een hondje dat weinig eisen stelt, maar dat veel te bieden heeft.

Je hebt niet veel tijd en een lastige hond wil je niet? Dan is de Cavalier King Charles Spaniël net dat hondje dat je zoekt.

Een cavaliertje is een zalig hondje, op voorwaarde dat hij alles krijgt wat hij nodig heeft. En dat is heel wat.

Het begint al van voor hij geboren wordt. Als zijn mama een hondje is dat met liefde behandeld wordt, gedurende haar dracht, niet onder stress staat en alle zorgen krijgt die ze nodig heeft, dan maakt hij al een goede start.

Kan hij daarna opgroeien in een omgeving die stimulerend werkt op zijn ontwikkeling, betekent dat de grondslag voor zijn karaktervorming.
Gedurende de weken dat hij bij de fokker verblijft, wordt bepaald of hij angstig en nerveus zal zijn. Als hij met allerlei situaties geconfronteerd wordt en op de juiste manier begeleid in de ervaring ervan, dan is die kans klein.

Komt hij daarna bij baasjes terecht, die zich goed voorbereid hebben op zijn komst en consequent zijn in de opvoeding, dan is de kans reel dat hij zich ontwikkelt tot een echte cavalier. Een hondje zoals het in de boekjes beschreven staat.

Heb je nog andere honden
Met andere honden kan hij prima overweg, of ze nu groot of klein zijn, maakt voor hem niet zoveel uit. Rasgenootjes hebben desondanks toch altijd een pootje voor. Cavaliertjes lijken er wel voor geschapen te zijn om met meerderen samen te leven. Met z'n tweeën zijn ze al heel gelukkig, maar een derde, vierde of vijfde is ook geen probleem. Zelfs als ze bij fokkers in grote aantallen samenleven, zijn er bijna nooit problemen.

Wil je met hem sporten
Ook als dit tot je wensen behoort, kan je bij de cavalier aan het juiste adres zijn. Hij is een sportief hondje. Als hij erop getraind is, kan hij lange wandelingen aan, zelf zul je zeker eerder moe worden dan je hondje.

Je kan ook een gehoorzaamheidsopleiding met hem volgen. We kennen een aantal cavaliers die hun brevet haalden en nu in programma 1 en 2 spelen. Leuk om zien tussen hoofdzakelijk herdershonden! Wil je nog meer? Dan kan je met hem agility of flyball gaan beoefenen. Enthousiasme gegarandeerd!

Verliest de Cavalier veel haar
Een veel gestelde vraag, waarop we bevestigend moeten antwoorden. Als je een cavalier in huis haalt, zul je altijd haren vinden op de grond en op het vloerkleed. Door hem elke dag een flinke
borstelbeurt te geven kan je dit beperken, maar haarvrij zal je woning nooit meer zijn!

Heb je kinderen
Over het algemeen kan de cavalier zeer goed met kinderen overweg. Door zijn speelse karakter en zijn vriendelijkheid, is hij altijd wel voor een spelletje of een knuffel te vinden.

Voorwaarde is echter dat je je kinderen leert hoe ze met een hondje moeten omgaan. Hij is geen pluche beestje!

Ben je al een dagje ouder
Ook al ben je niet meer de jongste, een cavaliertje past zich aan je levensritme aan. Je zorgt er natuurlijk voor dat hij ook eens kan rennen in een omheinde tuin, mocht je zelf niet meer in staat zijn om met hem te gaan wandelen.

Ga je de hele dag werken
Een cavalier is een gezelschaps hondje! Dat betekent dat hij jou gezelschap biedt, maar ook verlangt dat je hem niet de hele dag alleen thuis laat. Dan gaat hij zich mateloos vervelen en is hij dood- ongelukkig. Als je er hem van in het begin aan went, kan hij best een paar uurtjes per dag alleen blijven. Maar als je 's morgens om zeven uur de deur uit gaat en je komt pas 's avonds terug, haal je geen hond in huis!

Besluit
De Cavalier King Charles spaniël is een zeer veelzijdig hondje.
Hij is relatief klein van gestalte, maar moet niet onderdoen voor grotere rassen wat sportiviteit betreft.
Hij voelt zich zowel in een druk gezin, als in een rustige omgeving, op zijn plaats.
Geef dit hondje liefde en een goed verzorging en je bent zijn beste kameraad.